VOLVO, DIZEL MOTORLU SON ARACıNı üRETTI

Bu XC90, dizel motor taşıyan son Volvo örneği olacak.

Volvo, geçen yıl dizel motorlarla çalışan araçların üretimine 2024 yılı başında son vereceğini söylediği sözünü yerine getiriyor. Şirketin Torslanda fabrikasında üretilen bu XC90, 45 yıl önce başlayan bir dönemi sona erdirerek İsveçli otomobil üreticisi tarafından üretilen son dizel araç oldu. Mavi SUV, bu özelliği sebebiyle müzede sergileneceği için satışa sunulmayacak.

Geely bünyesine bulunan üretici, 1991 yılına kadar kaç adet dizel motorlu araç ürettiğini kaydetmediği için toplam üretim adedine ulaşamıyoruz. Fakat 91 yılından itibaren kaydedilen fabrika verilerine göre Volvo, toplamda 9 milyona yakın dizel araç üretmiş. Kaydedilmeyen 12 yılı da hesaba kattığımızda sayının çok daha büyüyeceğini tahmin etmek zor değil.

Volvo'nun dizel hikayesi, 244 GL D6 ile başladı, ancak bir Volvo motoruna sahip değildi. Bunun yerine, Volkswagen ve Audi'den ödünç alınan altı silindirli atmosferik bir ünite taşıyordu. Volvo'nun tamamen kendi tasarladığı ilk dizel motoru ise 2001 yılında tanıttığı 5 silindirli üniteydi. 2017 yılında, dizel motorun rafa kalkacağını açıklayan Volvo, geçtiğimiz günlerde ürettiği XC90 örneği ile bir devri noktalamış oldu.

Bir sonraki adım ise içten yanmalı motoru tamamen rafa kaldırmak. Mercedes ve Bentley gibi diğer lüks markalar aşırı iddialı elektrikli araç hedeflerini ertelemiş olsalar da Volvo, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olma planına sadık kalıyor.

Avrupa dizel otomobillerin son kalesi olsa da müşteri talebi her geçen gün azalıyor. Buna ek olarak, daha sıkı emisyon düzenlemeleri otomobil üreticilerini dizel motorları kademeli olarak bırakmaya zorluyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), dizelin Avrupa'daki pazar payının 2022'de %16,4 seviyesindeyken, 2023'te %13,6'ya düştüğünü belirtiyor. Tam elektrikli araçlar, geçen yıl %14,6'lık bir pay ile popülerliğini artırırken PHEV, %7,7'lik bir paya sahipti.

Bunlara da göz atın

2024-03-27T15:23:18Z dg43tfdfdgfd