LEGO PARçALARıYLA YAPıLAN BU V6 MOTOR, TURBOşARJA SAHIP

Geleneksel turbolar gibi olmasa da aynı görevi görüyor.

Turboşarj, esasen motora hava basan bir fan gibi düşünülebilir. Daha fazla hava daha fazla yakıt anlamına gelir ve bu da daha fazla güç demektir. Türbin, motordan çıkan egzoz gazları sayesinde döndürülür ve bu nedenle, motor devri ne kadar yüksekse turbo da o kadar hızlı döner. 

Bricks Master Builders YouTube kanalında paylaşılan bu videoda, geleneksel turboşarj mantığıyla çalışmıyor olsa da aynı amaca hizmet eden bir sistem görüyoruz. Tamamı lego parçalarından oluşan sistemde sarı pistonlarıyla karşımıza çıkan bir V6 motor yer alıyor. Turboşarj ünitesi ise otomobillerdeki sistemin aksine, doğrudan krank miline güç iletecek şekilde tasarlanmış. Böylece çalışma mantığı benzemiyor olsa da, motorun daha hızlı dönmesi sağlanıyor.

Birbirine kenetlenen küçük tuğlalarla uğraştığımız için turbo tanımında bazı özgürlükler söz konusu. Döndürecek bir egzoz gazı bulunmadığı için bir vakum pompası devreye girerek, turbo kutusunun içindeki havayı çekiyor ve türbinin dönmesini sağlıyor.

Elektrikli bir marş motorunun kullanıldığı sistemde, turbonun devreye girmesiyle birlikte ıslık sesleri duyduğumuzda kendimizi gülümsemekten alamadık. Turbo kutusu üzerindeki pedal görünümlü bir aktüatör havanın akmasını sağlayarak türbini döndürüyor ve sarı pistonlar buna göre tepki veriyor. Motor devrinin ne olduğu maalesef belirtilmemiş, fakat yakın çekimler sayesinde piston hızlarındaki değişimi rahatça görebiliyoruz.

Bunlara da göz atın

2024-04-16T14:24:50Z dg43tfdfdgfd