BUGATTI: BOLIDE, FORMULA1 ARAçLARıNA TAş çıKARTABILIR

Özellikle viraj çıkışlarında avantaj sağlayabilir.

Bugatti, Bolide'ın üretim versiyonunun bütün testlerini nihayet tamamladı. Pist-odaklı süper otomobil, dört yıl önce tanıtıldığı konsept hâlindeki tasarım detaylarını koruyor olsa da o tarihte bahsedilen güç verileri sunulmayacak gibi görünüyor. Fakat Bugatti'nin iddialarına göre, Bolide müşterileri bir Formula1 aracının hislerini yaşayabilecek.

Bolide, W16 motoru sayesinde 1600 bg güç sunacak. Bununla birlikte, Chiron'un 1950 kilo ağırlığına karşı yaklaşık 1450 kilo ağırlığıyla oldukça hafif olacak. Mevcut Formula 1 araçlarının yaklaşık 1.000 bg güce sahip olduğunu düşündüğümüzde, Bolide kesinlikle güç avantajına sahip. Fakat F1 araçlarının 908 kg ağırlığa sahip olduğunu unutmamak lazım.

Bugatti pilotu Andy Wallace, Bolide'ın şimdiye kadar kullandığı diğer otomobillerden tamamen farklı bir seviyede olduğunu, son derece yetenekli olduğunu ancak yine de limitlerde kullanmanın beklediğinden kolay olduğunu söylüyor.

"Bir virajdan çıktığınızda, gazı köklediğinizde ve o amansız güç dalgasını deneyimlediğinizde hissettiğiniz duygu tarif edilemez. O virajdan 100 km/s hızla çıktıktan sonra ne ara 200 km/s'ye ve hatta 300 km/s'ye ulaştığınızı anlamıyorsunuz bile. Bolide, viraj çıkışlarında bir F1 aracını geride bırakabilir."

Bolide'ın üretim modeli, konseptten biraz daha uysal olacak. Başlangıçta 1.850 bg güç üreten ve teorik olarak 480 km/s'nin üzerinde azami hıza sahip olacağı söylenen Bolide, sadece 380 km/s hıza ulaşabilecek.

F1 karşılaştırmasına sadık kalan Bugatti, bunun mevcut F1 hız rekorundan (372 km/s) daha hızlı olduğunu belirtiyor, ancak hepimizin bildiği gibi, yarış sadece düz çizgilerden ibaret değildir. Bolide, virajlarda 2,5 G kuvvete maruz kalıyor olsa da F1 sürücülerinin, viraj ortalarında 5 G'ye varan kuvvetler deneyimlediğini unutmamak lazım.

Yine de, Bolide tam bir pist makinesi olacak. Ve ne olursa olsun, umuyoruz ki Bolide sahipleri araçlarını kapalı garajlarda saklamak yerine pistlerde tozu dumana katmayı tercih eder. Ancak 4 milyon $ fiyat etiketi ve sadece 40 adet üretim planıyla, mühendislerin yoğun çabası boşa gidecek gibi görünüyor.

Bunlara da göz atın

Source: Bugatti

2024-04-14T17:23:08Z dg43tfdfdgfd