İKINCI EL ARAç SATıMıNDA ZORUNLU SISTEM 27 EYLüL’DE BAşLıYOR!

Alıcı ve satıcının güvenli araç satışı yapabilmesi adına 27 eylül itibariyle, ‘ortak bloke havuz' sistemi devreye girecek. Peki Güvenli Ödeme Sistemi nedir? Güvenli Ödeme zorunlu mu? Ortak bloke havuz nedir?

Güvenli Ödeme Sistemi nedir?

İkinci el araç alışverişini çok daha güvenli hale getirecek, dolandırıcılık vakalarını tümüyle ortadan kaldıracak Güvenli Ödeme Sistemi, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği işbirliğiyle hayata geçirilen sistem 27 Eylül itibarıyla zorunlu hale gelecek. Bu sistem ile ilgili açıklama yapan Noter Başkatibi Ahmet Onat ise "Güvenli ödeme sistemi alıcıyla satıcıyı buluşturan tamamen güvenli bir sistem” diyerek şu bilgileri aktardı;

Onat, “Biz söz konusu sistemin vatandaşlar arasında da yani iki şahıs arasında yapılan alışverişlerde de geçmesini tavsiye ediyoruz." Diyerek bunun için şahısların uygulama indirerek bir üyelik oluşturması ve alıcıya bir referans koduyla satış yapılan bir sistemin hayata geçirilerek 27 Eylül itibariyle zorunlu olacağını belirtti.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Ticaret Bakanlığının sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklamasında, uygulamaya ilişkin bilgi verilirken söz konusu uygulama ile ilgili açıklama yapan Otocenter Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kayatuzu "İkinci el alım satım piyasası yeni sistemin nasıl işleyeceği ile ilgili ATV Haber'e şu açıklamalarda bulundu.

İlgili uygulamanın yani Güvenli Ödeme Sisteminin dolandırıcılıklarının önüne geçmek için yapılmış ödeme sistemi olduğunun vurgulan Kayatuzu, "Kademeli olarak hayata geçirildi. Şu anda yetkili satıcıdan, yetkili satıcıya yapılan satışlarda bir zorunluluk yok. Ancak, 27 Eylül’den sonra tüm araç alım satımlarında güvenli ödeme sistemini zorunlu olacak." dedi.

Sistem; taşıt satışlarında, taşıt satış bedelinin tamamının ya da bir kısmının nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle ödenmesi durumunda satış bedeli ile taşıt mülkiyetinin eş anlı el değiştirmesini sağlayan sistemde, para transferinin "aracı kuruluş" olarak faaliyet gösterecek olan bankalar, elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları tarafından yapılacak.

Satış için notere gidildiğinde öncelikle satışa engel bir durum olup olmadığı sorgulanacak. Satışa engeli olmayan taşıt için Güvenli Ödeme Sistemi kaydı bulunup bulunmadığına bakılarak, sistem kaydı varsa para aktarımının gerçekleşip gerçekleşmediği ne bakılacak. 27 Eylül’den itibaren sistem bu şekilde işleyecek.

2024-09-18T17:43:06Z dg43tfdfdgfd