TESLA’DA Düşüş BITTI MI? KAZANç RAPORU TREND DöNüşü İçIN TETIKLEYICI OLABILECEK MI?

Tesla hisseleri, 2024 yılında baş gösteren satışları etkileyen birkaç sorundan kaynaklı düşüşünü devam ettiriyor. Son olarak işten çıkarma haberi şirketin maliyet azaltma politikasının bir parçası olarak öne çıkarken bazı yatırımcıları endişelendirmiş durumda.

Milyarder yatırımcılar neye yatırım yapıyor? Yanıtı InvestingPro’da! Şimdi INVPROG24 kodunu kullanın, %20’ye varan indirimle kayıt olun.

Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

Tesla, büyüme potansiyeli yüksek olan elektrikli araç pazarındaki hakimiyetiyle büyümesini daha da artırması beklenen şirketler arasında gösteriliyor. Ancak sektöre yönelik bazı endişeler, yeni rakiplerin ortaya çıkması, zaman zaman teknolojisiyle ilgili yaşadığı sorunlar ve maliyet düşürme çabaları içinde şirketin büyümesinde bir yavaşlama olabileceğine dair olumsuz yorumlar hisse fiyatını etkilemeye devam ediyor.

Volatil fiyat hareketleriyle göze çarpan TSLA, 2023’ün son çeyreğinde genel düşüş ivmesi içinde yukarı yönlü bir hareketlenme yaparak Ekim - Aralık döneminde %40’a yakın bir toparlanma gördü ve 265 dolara kadar yükseldi. Ancak bu yükseliş döngüsünde oluşan zirve 2023 yılı döngülerindeki zirvelerin altında kaldı. Yeni yıl da Tesla için sorunlarla başlarken TSLA payı, bugün itibarıyla yılbaşından bu yana %40’ı bulan kayıpla 161 dolara kadar geriledi ve son yükseliş döngüsünde kazançlarını geri vererek geçen yıl Nisan ayındaki dip bölgesine geri döndü.

Haftaya işten çıkarma gelişmesiyle başlayan Tesla, yatırımcıların bu haberi negatif fiyatlamasıyla hissesinin %5 düştüğünü gördü. Bir önceki düşüş ivmesi ise ay başında gerçekleşirken bu, şirketin ilk çeyrek teslimatlarında yıllık bazda %8,5’lik bir düşüş raporlamasının ardından geldi. Şirket her ne kadar talimatlardaki düşüşü dış kaynaklı gelişmelere bağlasa da yatırımcılar, teslimatların azalmaya devam edebileceği endişesiyle hisse satışına devam etti. Öyle ki Tesla’nın özellikle Çin merkezli BYD olmak üzere dişli rakiplerinin olması ve son zamanlarda uygulanan fiyat düşürme politikalarının araç satışlarını olumsuz etkileyebileceği görüşü geçerliliğini koruyor.

İlk çeyrek boyunca Tesla’nın rakipleriyle başa çıkmak için fiyat düşürme kampanyasını sonlandırması ve uygun fiyatlı elektrikli araç üretme planlarından vazgeçildiğine dair söylentiler de hisse fiyatına olumsuz yansıdı.

TSLA’nın adil değeri ne kadar?

TSLA, bir dizi olumsuzlukla hafta başı itibarıyla 161 dolara kadar gerilerken güçlü finansallarına bağlı olarak yapılan adil değer analizi, hisse için kısmen de olsa olumlu bir sonuç veriyor.

InvestingPro’da TSLA’nın 12 finansal modele göre hesaplanan adil değer fiyatı, şu an 188,4 dolar. Bu analiz, hissenin mevcut fiyatına göre %20’ye yakın iskontolu olduğu öngörüsünü sunuyor. Analistlerin TSLA için konsensüs hedef fiyatı ise finansal modellemelerin üzerinde kalarak 197 dolar seviyesinde. Ancak şirket ile ilgili olumsuz gelişmelere hızlı tepki verilirken hisse fiyatının hangi noktadan dönüş yapabileceğine dair ipucu bulmak zorlaşıyor.

Olası bir dönüş ise şirkete yönelik olumlu gelişmelerin ortaya çıkmasıyla başlayabilir. Bu noktada elimizde önümüzdeki hafta açıklanacak olan ilk çeyrek kazanç raporu var. Hissedar, bu raporda Tesla’nın finansal gücünü korumaya devam ettiğine dair veriler arayacak. İlk çeyrekte teslimatlarla ilgili gelen kötü haberler, gelir marjında bir düşüşe işaret ederken rekabetten kaynaklı fiyat düşürme politikasının da kârlılığı olumsuz etkilemesi beklenebilir. Kârlılık göz önüne alındığında ise Tesla’nın çalışanlarının %10’unu işten çıkarması, zamanında bir hamle olarak etkili bir maliyet düşürme politikası olarak yorumlanabilir.

Bu yaklaşım çerçevesinde analistler, ilk çeyrek için gelir ve hisse başına kâr beklentilerini aşağı yönlü revize etmiş durumda. Beklenti, 23 Nisan’da sunulacak kazanç raporunda hisse başına kârın 0,56 dolar ve çeyreklik gelirin 23,32 milyar dolar olarak açıklanması yönünde. Bir önceki çeyrekte beklentilerin altında gelen HBK ve gelirin ardından %12 düşen TSLA payı, benzer bir tabloda bir kez daha sert satışlara maruz kalabilir. Öyle ki InvestingPro üzerinden geçmiş dönem kazanç raporu sonrası fiyatları incelediğimizde yatırımcıların Tesla’nın finansallarına ciddi şekilde tepki verdiğini görebiliriz.

Tesla, teslimatlardaki düşüş, araçları geri çağırma, olumsuz söylentiler, Çin gibi en büyük pazarında pay kaybı ve son olarak maliyet kaynaklı işten çıkarma yoluna gitmesi birkaç olumsuzluk yaşasa da en güçlü kozun finansal yapısı olduğundan bahsedilebilir.

Tesla’nın pozitif yönlerine bakacak olursak; nakit akışının sağlıklı olması ve bilançosundaki nakit miktarının borcunun çok üzerinde seyretmesi, şirkete önemli bir hareket alanı sağlıyor. Bu da şirketin uzun vadede büyüme yolundaki en büyük silahı olacaktır. Ayrıca şirket, olası bir durgunluk döneminde dayanaklılık göstererek rakiplerin önünde kalmayı başarabilir.

Bu bağlamda InvestingPro’daki Tesla’nın finansal sağlık karnesinde büyüme ve kârlılık kriterlerinin de 2023 yılı kazanç raporuna göre çok iyi performans göstermeye devam etmesi diğer bir artı olarak düşünülebilir.

Geniş bir çerçeveden bakıldığında Tesla, mevcut teknolojisi, küresel çapta faaliyetleri ve güçlü finansal yapısıyla elektrikli araç ve bir sonraki aşama olan otonom araç piyasasında ve hatta güneş enerjisine yönelik teknolojisiyle enerji üretim sektöründe hızlı bir atılım yapabilecek potansiyele sahip bir görünüm veriyor. Şirket, 2024 yılı için yoğunlaştığı maliyet düşürme işinde başarılı olabilirse bu kârlılığına pozitif etki ederek diğer riskleri bertaraf edebilecek bir sonuç doğurabilir.

Şirketin önündeki en büyük engel ise rakiplerinin de benzer bir refleksle daha iyi ve daha uygun fiyatlı elektrikli araçlar geliştirme yolunda ilerlemesi. Bu, fiyat düşürme anlamına gelerek kârlılığı etkileyebilecek en önemli sorun.

TSLA Teknik Görünüm

TSLA payına teknik olarak baktığımızda hisse fiyatının uzun vadeli görünümde ağır bir satış baskısı altında olduğunu görebiliyoruz.

Düşen kanal boyunca devam eden TSLA, daha önce 3 kez tekrarlandığı gibi bu sefer kanalın alt çizgisinden tepki alımları göremiyor. Bunda şirketin üst üste gelen kötü haberlerinin etkisi olabilir. 160 dolar seviyesine kadar bir destek hattı bulunan hisse, haftayı bu bölgenin altında kapatması durumunda kayıplarını hızlandırabilir. Ancak yatırımcılar, hisse ilgili ilgili bir yatırım kararı vermeden önce kazanç raporunu görmek isteyeceklerdir. Bu da önümüzdeki bir hafta içinde TSLA’nın yatay hareket ettikten sonra ilk çeyrek sonuçlarına göre volatilitesini yeniden artırmasına neden olabilir.

Teknik görünüme göre 150 dolar bandının kaybedilmesi durumunda 110 dolara kadar bir geri çekilme takip edilebilir. Mevcut seviyeden tepki alımlarının hızlanması durumunda ise ortalama 183 dolar ilk direnç ve haftalık kapanışla geçilmesi durumunda 200 dolar bandına doğru bir hareket görülebilir.

2024-04-16T11:42:32Z dg43tfdfdgfd