SON NIO HISSE SENEDI FIYAT TAHMINIM DOğRUYDU: şIMDI NE OLACAK?

Nio (NIO) hisse senedi fiyatı, Li Auto, Xpeng ve Polestar gibi diğer Çinli elektrikli araç şirketleri baskı altındayken bile bu ay güçlü bir geri dönüş gerçekleştirdi. Pazartesi günü 15 Mayıs’tan bu yana en yüksek noktası olan 5,5 dolara yükseldi. Bu yılın en düşük noktasından %53’ün üzerinde yükselerek onu en iyi performans gösteren EV şirketlerinden biri haline getirdi.

Nio’nun mali sonuçları

Önde gelen bir Çinli elektrikli araç şirketi olan Nio, işinin iyi gittiğini gösteren güçlü mali sonuçlar yayınladı. Araç teslimatları, 2023’teki aynı dönemde sattığı 23.520’den büyük bir artışla ikinci çeyrekte 57.000’in üzerine çıktı.

Teslimatlar, ilk çeyrekte teslim edilenin neredeyse iki katıydı ve bu, EV endüstrisinin iyi durumda olduğunun bir işareti. Bu, çoğu analistin öngördüğünden farklı.

Nio’nun araç satışları %118 artarak 2,1 milyar doların üzerine çıktı ve son çeyreğe göre %87’lik bir sıçrama oldu. En önemlisi, yakın zamandaki beklentilerin aksine Nio, Q2’23’teki %6,2’den ve birinci çeyrekteki %9,2’den %12,2’ye yükselen araç marjlarını artırmaya devam etti.

Sonuç olarak, Nio’nun brüt karı 232 milyon dolara yükselirken, net zararı 716 milyon dolara geriledi. Hisse senedi bazlı tazminat hariç, Nio’nun zararı 624 milyon dolar olarak gerçekleşti.

En önemlisi, Nio özellikle ONVO markasının yaklaşan lansmanıyla büyümeye devam etmeyi umuyor. ONVO’nun L60’ı, halihazırda binlerce ön sipariş almış, nispeten düşük maliyetli bir markadır.

Nio, 2023’teki aynı döneme göre %10 ila %13 artışla üçüncü çeyrekte 61.000 ila 63.000 arasında teslimat yapmayı umuyor. Ayrıca gelirinin 2,6 milyar ila 2,7 milyar dolar arasında olmasını bekliyor.

Kârlılık yaklaştıkça ucuz değerleme

Nio hisse senedi fiyatının son birkaç yılda sert bir şekilde düşmesinin bir nedeni, önemli kayıplara yol açan büyük bir yakma fırını olmasıdır. Net zararı son beş mali yılda 9,2 milyar doların üzerine çıktı. Bu kayıplar, Nio’nun geliri aynı dönemde 24,2 milyar doları aşmışken bile gerçekleşti.

Nio’nun zarar etmesinin sebebi üretim kapasitesini artırmak için yaptığı büyük yatırımlardır. Ayrıca araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) ve satış, genel ve idari işlere de bir servet harcamıştır.

Nio, son birkaç yılda baskı altına giren tek EV şirketi değil. SUV’ları ve pikaplarıyla bilinen dev Amerikan şirketi Rivian milyarlarca dolar kaybetti ve yakın zamanda 5 milyar dolar yatırım yapan Volkswagen tarafından kurtarıldı.

Benzer şekilde, Lucid Group da büyük bir nakit yakma tesisi haline geldi. Rivian gibi, Suudi Arabistan hükümetinin büyük yatırımları nedeniyle faaliyette kalmaya devam ediyor.

EV sektöründe altın standart olan Tesla da kâr elde etmeden önce önemli kayıplar kaydetti. 2003 ile 2020 arasında 6 milyar dolardan fazla zarar ettiği tahmin ediliyor.

Neyse ki, Nio’nun önümüzdeki birkaç yıl içinde karlılığa doğru çalıştığına dair işaretler var. Nio’nun hisse başına zararı 2023’te 1,53 dolardı ve analistler bu yıl zararını 1,23 dolara ve sonraki yıl 0,92 dolara düşürmesini bekliyor.

Olumlu tarafı, Nio’nun oldukça karlı bir marka olmak için ihtiyaç duyduğu bilançosu var. Son çeyreği 5,7 milyar doların üzerinde nakit ve kısa vadeli yatırımla tamamladı. Kısa vadeli borçları 729 milyon dolar seviyesinde ve bunu seyreltmeler olmadan rahatlıkla ödeyebilir.

Riskler devam ediyor

Yine de Nio, EV endüstrisindeki diğer şirketler gibi, ileride önemli risklerle karşı karşıya. İlk risk, EV endüstrisinin küresel olarak, özellikle de birincil pazarı olan Çin’de yavaşlaması. Ayrıca, Xpeng ve BYD gibi şirketlerin pazar payı almak için yarışmasıyla oldukça rekabetçi hale geliyor.

İkincisi, Çin’de tüketici harcamalarının yavaşladığına dair işaretler var. Bu, orada çok iş yapan LVMH, Estee Lauder ve Burberry gibi birçok şirketin neden zorluk çektiğini açıklıyor.

Üçüncüsü, Nio’nun küresel genişleme yaklaşımı bazı büyük zorluklarla karşılaşıyor. Çoğu EV şirketi gibi, Avrupa’da da ekonominin yavaşlaması büyük bir öncelik. Zorluk, birçok Avrupalının artık hibrit araçlara odaklanıyor olması.

Nio hisse senedi fiyat analizi

TradingView’dan NIO grafiği

Nio’nun hisse senedindeki yükselişi, geri dönüşünün destansı olacağını öngördüğüm son tahminimle aynı doğrultuda . 3,65$’da çift dip grafik deseni oluşturdu ve şimdi 6$’daki boyun çizgisine yaklaşıyor.

Hisse senedi ayrıca %38,2 Fibonacci Geri Çekilme noktasına yaklaşıyor. Ayrıca 200 günlük hareketli ortalamada güçlü bir direnç noktası buldu. Ayrıca, Göreceli Güç Endeksi (RSI) aşırı alım seviyesine sıçradı. Küçük bir boğa bayrağı grafik deseni oluşturdu.

Bu nedenle, Nio hisse senedi fiyatı için en az direnç yolu yükseliş yönündedir ve izlenecek bir sonraki nokta 6$’dır. Bu seviyenin üzerinde bir kırılma daha fazla kazanıma işaret edecektir.

The post Son Nio hisse senedi fiyat tahminim doğruydu: şimdi ne olacak? appeared first on Invezz

2024-09-16T09:07:05Z dg43tfdfdgfd