DEVRIM'IN BABASı VEDA ETTI

TCDD'nin emektarı Devrim otomobilinin 4 prototipini yapan 24 mühendisten biri olan Gündüz Sait Güngen 99 yaşında hayatını kaybetti.

Devrim otomobilinin 4 prototipini yapan 24 mühendisten biri olan Gündüz Sait Güngen, 15 Mart'ta 99 yaşında hayatını kaybetti. Güngen, ailesi, yakınları ve çok sayıda kişinin katıldığı törenle Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi. İstiklal Savaşı gazilerinden Mehmet Adil Güngen'in oğlu Gündüz Sait Güngen, 19 yaşında TCDD'nin bursluluk sınavını kazanarak üniversite eğitimi için ABD'ye gitti. Yüksek mimar mühendis olarak Türkiye'ye dönen Güngen, vatani görevini yaptıktan sonra bursunu ödeyebilmek için TCDD'de işe başladı. Güngen, uzun yıllar çalıştığı TCDD'de İnşaat Dairesi Başkanlığı görevine kadar yükseldi. Güngen, 15 Mayıs 1961'de dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, 129 günde üretilen Devrim otomobilinin kaporta ekibinde yer aldı.

LOGOSUNU GÜNGEN YAPTI

Güngen'in kızı Lale Güngen Çakmak, babasının Devrim otomobili ekibine 15 gün gecikmeli olarak katıldığını belirterek, şöyle konuştu: 'Babam Eskişehir'e gittiğinde, ilk giden ekibin yabancı ülkelerin ürettiği araçları incelediklerini görmüş. Müthiş kısıtlı bir süre verilmiş bu aracı bitirmek için. Plan 29 Ekim'de bu arabaları hipodromda yürütmek. 10 Ekim'de arabanın adının 'Devrim' olduğu bildirilmiş. Ve arabayı 29 Ekim'de yürütecekler. Babam öndeki amblemi, 'Devrim' yazısını son anda tasarlamış ve ondan sonra bu arabayı tamamlamışlar. Kendisi Devrim arabasının başarılı bir proje olduğunu söylüyordu. Bir de o zamanlar Türkiye savaştan çıkmış, gelişmeye çalışan bir ülkeydi.'

Çakmak, 2019'da babasını Eskişehir'deki Devrim Arabaları Müzesi'ne götürdüğünü söyledi.

2024-03-28T05:41:24Z dg43tfdfdgfd