YERLI OTONOM ARAçLAR İTÜ'DEN YOLA çıKACAK

İTÜ, Turkcell ve Ericsson işbirliğiyle ‘5G Teknoloji Kampüsü' hayata geçirildi. Kampüste ulaşım ve taşımacılık sektörünün yarınlarını şekillendirecek otonom araçlar ve 5G teknolojisini buluşturan birçok proje geliştirilecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Turkcell ve Ericsson, üniversite ve özel sektör işbirliğinin önemli örneklerinden biri olacak '5G Teknoloji Kampüsü' projesini hayata geçirdi. Otonom araçlar, akıllı şehirlere yönelik teknolojileri 5G altyapısında test etme olanağı sunacak kampüste, dünyada ses getirecek yerli projelerin geliştirilmesi öngörülüyor. İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde düzenlenen imza töreninde, 5G ile bağlantı sağlanan Karsan'ın geliştirdiği yüzde 100 elektrikli otonom araç E-Atak test edildi. Kampüs içerisinde hizmet veren otobüs, şoförsüz sürüldü. Yoldaki yayaları algılayarak otomatik fren yapan otobüs, yaya geçitlerinde durarak öğrencilere yol verdi.

UZAKTAN SÜRECEK

İmza töreninde konuşan Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, İTÜ'ye kurulan 5G test altyapısının yüksek veri hızı, düşük gecikme süreleri, geniş bağlantı kapasitesi sağladığına dikkat çekti. Bu işbirliğinin ilk somut adımlarından biri olan otonom otobüsü toplantıya katılanlarla birlikte deneyimleyen Koç, 'Hedefimiz, otonom otobüste hem mevcut sensör veri aktarımı 5G şebekesi üzerine almak hem de İTÜ kampüsü içerisinde kurduğumuz sağlıklı bir uzaktan sürüş yapabilmek. Şoför artık otobüste oturmayacak. Otonom otobüs 5G test altyapısından faydalanacak ilk proje olacak. Ama arkasından birçok proje daha gelecek.'

ULAŞIMIN GELECEĞİ 5G TEKNOLOJİSİ İLE ŞEKİLLENECEK

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise 5G alanında gerçekleştirdiklerini bu projeyle sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti gibi yarınların dijital koşullarını belirleyecek olan teknolojilerin gelişimine katkı sağlayacaklarını söyledi. Koyuncu, 'Bunların yanı sıra 5G teknoloji kampüsü projemiz ulaşım ve taşımacılık sektörünün yarınlarını şekillendirecek olan otonom araç teknolojilerine yönelik çabalarımıza da büyük katkı sağlayacak. Otonom taşımacılık ve 5G teknolojisini buluşturan bu öncü proje, güvenli ve verimli bir yolculuk deneyimi sunuyor' dedi.

YALÇIN: YANKI UYANDIRACAK PROJELER GELİYOR

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın da 5G ile yüksek veri hızı ve düşük gecikme süresinin yanı sıra farklı kullanım senaryoları ve AR-GE faaliyetlerinin yürütülebilmesi için 5G bazlı bağımsız bir şebeke oluşturduklarını ifade etti. Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Görüntü ve ses tabanlı analitik senaryolar mobilite ve sürdürülebilirlik gibi pek çok alanda geliştirmeler yapacak yetenekler için dinamik ve etkileşimli bir platform oluşturduk. Bu projeyle yalnızca Türkiye'de değil uluslararası ölçekte yankı uyandıran projeler geliştirilecek.'

2024-04-16T04:46:18Z dg43tfdfdgfd